Year:

Catergory

Location

Site area

Gross builtup area

Status

2017

residential

Agra (U.P.)

9000 sqft

15000 sqft

completed

The house was presented like a blank canvas which led us to follow our first idea that popped up on our very first site visit, thereby becoming the brief itself. “The Existing structure and the new inserts”, to expand the dimensions of the spaces exponentially by bringing in new volumes, plenty of natural light and connectivity. We had to think out of the box and into it, through it. So we started by breaking the box open. Shuffling the spaces, defining the axis, generating vertical connections and most importantly identifying the spaces for inserts (as we call it) and their cha-racter. We kept our scope very defined, specifically creating voids within the solid and injecting these inserts which act as transitional elements. These sit quietly into the structure transforming the typology of the space sections. Our concerns re-volved around climatic factors, optimized orientation of spaces, strategic connec-tions, introducing ample daylight and creating free flowing large informal spaces. 'The Central Core' becomes the central focii of the entire house as the focal element sits within the existing built mass. Suspended from the roof, metaphors as a weaver bird’s nest, this houses the family’s temple here. It brings in the majestic scale which is witnessed the moment one enters into the house through the bridge. While further penetrating into the basement, the entertainment area, binding the levels and creates way for the abundance of natural light. The public areas converge into this triple height core which is dramatized by the craft of the Nest.

Birdsnest House